• Üye Girişi
  • Genç Pesiad
Pesiad
Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak

Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak

    • Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak-0
    • Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak-1
    • Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak-2
    • Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak-3
    • Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak-4
    • Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak-5
    • Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak-6

    Pendik Toplantısı: Konuk,Faik Öztrak

    Cumhuriyet Halk Partisi’nin Yeni Ekonomi ve Sanayi Stratejicisi başlıklı toplantımız, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın sunumuyla PESİAD Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

    Öztrak, küresel kriz ve Türkiye’ye olan yansımalarıyla ilgili yaptığı sunumunda ayrıca iktidar partisinin ortaya koyduğu politikaları eleştiren bir konuşma da gerçekleştirdi.

    Öztrak, 2007 yılı itibariyle dünyada bir kriz süreci başladı.2008 ve 2009 yılında derinleşerek devam etti. Sonrasında alınan bir takım önlemlerle rahatlama hissedildi. Ancak bugün geldiğimiz noktada herkesin kabul ettiği şey krizin hala devam ettiği noktasında olacaktır.Dedi.

    Yunanistan’ın Avrupa’daki ilk batan ekonomilerden bir tanesi olduğunu belirten Öztrak, iflasın ardından seçimler gerçekleşti. Seçimlerde ise halk iktidar ve muhalefetinin hepsini birden tasfiye etti. Ve radikal sol bir parti II. büyük parti durumuna yükseldi. Daha önce iktidar da bulunan partiler hükümet kurabilecek çoğunluğu elde edemediler. Bu seçimlerde de öyle görünüyor ki radikal sol parti I. Parti olacak ve Avrupa’nın çizmiş olduğu yol haritasını da reddedeceklerdir. Dedi.

    Yunanistan’ı Euro Bölgesinden Çıkarmanın Maliyeti 1 Trilyon Dolar

    Öztrak mevcut duruma karşılık Avrupa da bu planı reddederseniz Euro dan çıkarsın demekte.Euro da bir ülkenin çıkmasının tedirginliği bugün Avrupa da yaşanıyor.Ancak rakamlara dönüp baktığımızda Yunanistan’ın 100 milyar dolarlık borcunu silseler bu sorun ortadan kalkacakken Yunanistan’ı Euro’dan çıkarmanın hesaplanan maliyeti 1 trilyon dolar olduğu biliniyor.Dolayısıyla kim kime ne resti çekiyor anlamak mümkün değil.Dedi.

    Öztrak, Diğer bir sıkıntı ise İspanya, İtalya ve özellikle bankacılık sistemindeki zafiyetlerden kaynaklanan diğer Avrupa ülkelerindeki riskler. Yakın tehlike Euro alanında görünüyor. Ancak Amerika ekonomisinden de kötü sinyaller gelmeye başladı. Özellikle son dönem istihdam rakamları gerçekten kötü çıktı. Dedi.

    ABD Bütçesindeki %3 oranındaki daralma dünyayı olumsuz etkileyecek

    Öztrak, ABD de 2008-2009 yılları arasında bütçenin gevşetilmesi konusunda kararlar alınmıştı. Ancak yeni yapılan kanunla 2013 itibariyle bütçenin daraltılacağı kararı aldılar. Bu kanun bu şekliyle yürürlüğe girerse ABD bütçesinin Gayri Safi Milli Hasılasının %3’ü oranında bir daralma olacaktır.Bu daralmayla birlikte ABD büyümesi 1,3 ile 2,6 puan arasında daralabilir.Bu daralmanın sonuçları dünyayı da son derece olumsuz etkileyecektir.Bu yüzden ABD seçimlerinden sonra ortaya çıkacak tabloya göre bu yasanın düzeltilmesi gerekiyor.Beklenen kötü senaryolardan birisi de bu.Dedi.

    Bu tablodan sonra akla gelen soruların başında Euro Bölgesinde olası bir çözülmenin olup olmayacağı?

    Diğer taraftan jeopolitik riskler artıyor. Bunların başında Birleşmiş Milletlerin açıklamasıyla da dünyaya duyurulan Suriye deki iç savaş meselesi.

    Jeopolitik riskler özellikle petrol üreten yerlerde ortaya çıkıyor. Dolayısıyla petrol fiyatları da yeniden yukarıya doğru yükselebilir. Bu durumda başka bir risk.

    Şişirilmiş Kredi Balonları Ciddi Sorun

    Öztrak gelişmekte olan ülkelerden şişirilmiş olan kredi balonları ciddi sorun görünüyor. Bu ülkelerin başını çekenlerden birinin Türkiye olduğunu belirtti. Öztrak Dışarıdan gelen sıcak parayı alarak vatandaşa borç para olarak verdik. Bu paralarda büyük ölçüde gayrimenkullere ve diğer kredi kalemlerine gitti. Bu yüzden varlık fiyatlarında ciddi şişmeler gerçekleşti. Şayet bu şişme bir patlamayla sona ererse büyümede de çok ciddi sıkıntılar baş gösterecektir. Dedi.

    Genellikle dışarıdaki hükümetlerin işler bozulduğunda tepki veren yönetim anlayışına sahip olduğunu belirten Öztrak, yapılan düzenlemeler Pansuman gibi. Yetersiz. Ancak ciddi bir yeniden yapılandırmayla sorunların üstesinden gelinebilir. Dedi.

    Öztrak, bu süreçte artan işsizlik ve sosyal gerginliklerde beraberinde artış gösteriyor. Bu yüzden güvenin dünya düzleminde tekrar sağlanması gerekecektir. Özellikle Avrupa da bunu sağlamak gerekiyor ancak Almanya seçimleri öncesinde Almanya’yı bu duruma ikna etmek hiç kolay görünmüyor. Dedi.

    Almanya çözüm noktasında Yüksek Enflasyon ve Düşük İhracatı kabul etmez

    Öztrak, kamu maliyesinde birlik denildiği için Almanya bu işe ben hakim olmalıyım görüşünde. Diğer ülkelerden bu durumu kabul etmek istemiyorlar. Diğer taraftan Almanya’daki vergi mükelleflerinin diğer ülkelerin borçlarını ödemesi konusunda ciddi rahatsızlık duymaları da önemli bir sorun.Ayrıca Avrupa’daki bölgeler arasındaki ekonomik uyum konusu noktasında Almanya yüksek enflasyona razı olması ve daha az net ihracat yapması gerekiyor.Ancak Almanya bunları yapmayacağını zaten söylüyor.Dedi.

    Öztrak bu yüzden bütün dengeleri birlikte gerçekleştirecek inisiyatifin henüz dünyada ortaya çıkmadığının altını çizdi.

    Küresel kriz sürecinde Türkiye’nin yaptıklarını yorumlayan Öztrak krizin ilk sürecini 2008 ve 2009 sürecini borçla şişirilen iç talep öncülüğünde büyümeyle savurmaya çalıştı ülkemiz. Sonuç 77 milyar dolarlık Cari Açıkla karşımıza çıktı. Dedi.

    Öztrak, 77 milyar dolarlık cari açık demek dünyanın en yüksek II. Cari açığı demektir. Bizden yüksek tek ülke ABD. Ancak onun elinde de dolar matbaası var. Dedi.

    Kısa Vadeli Borçlarımız Rekor Kırıyor      

    Öztrak, Cari açık bu yılın ilk aylarından sonra gerileme sürecine girdi. Ancak kısa vadeli borçlarımız rekor kırmaya devam ediyor. Ülkemizin kısa vadeli dış borç stoku 90 milyar dolarlara erimiş durumda.

    Dış finansman ihtiyacımız yüksek olduğunu belirten Öztrak, Reel kesimin çok ciddi açık bir pozisyonu var. Yani Döviz cinsinden alacaklarınız ve yükümlülüklerinizle döviz cinsinden alacaklarınız ve varlıklarınız arasındaki fark giderek açılıyor. Dedi.

    Kısa Vadeli Borç Rezerv Oranı %88,8

    Dünya bankasının Küresel Ekonomik Eğilimler adlı yayınladığı rapora değinen Öztrak, Türkiye 2011 yılında, kısa vadeli borçların rezervlere oranı itibariyle gelişmekte olan ülke liginde ortalama norm değeri %18 iken %88,8 değeriyle en yüksek orana sahip ülke. Yani kısa vadeli borçlarımız çıkmaya karar verdikleri anda Başbakanın çok övündüğü rezervlerin hiç biri ortada olmayacak.

    Veriler, Yabancıların Türkiye’ye Olan İlgisinin Azaldığını Gösteriyor

    Cari açığın finansmanında sıkıntıların olduğunu vurgulayan Öztrak, sermaye hesabından gelen kaynak cari açığı kapatamıyor. Geçen yıl, ilk 4 ayda 29 milyar dolar cari açığımız varken dışarıdan gelen para 32 milyar dolardı. Bu yıl ise 21 milyar dolar cari açığımız varken dışarıdan gelen para sadece 19 milyar dolar. Dedi.

    Geçen yıl doğrudan 3,840 Milyar dolar yatırım varken bu yıl 2,486 milyar dolar olduğunun altını çizen Öztrak yabancıların Türkiye’ye olan ilgisi de giderek azalıyor. Dedi.

    2010 yılının 11. ayı itibariyle reel olarak TL nin değer kaybetmesi sürecini yaşadığımızı belirten Öztrak, Bu durum özellikle imalat sanayide çalışan kuruluşların rekabet sürecini artırmıştı. Bu süreç geçen yılın son çeyreğine kadar devam etti ancak o günden sonra TL nin değerlenmesi devam etmektedir.

    Türk Lirasının Değer Kazanması Doğru Değil

    Öztrak Türk Lirasının değer kaybetmesine bazılarımız kötü gözle bakıyorlar. Değer kazanmasını ise borçlarımızda rahatlama yaratıyor diye seviyoruz. Ancak şu soruyu neden kendimize sormuyoruz. Örneğin Obama neden doların çok fazla değer kazanmasından şikâyet ediyor. Ya da Almanya Euro’nun değer kazanmasından şikâyetçi. Çünkü suni olarak sizlerin rekabet gücünü aşağıya çeken bir şey bu. Yani ithal mal sizin ürettiğiniz mala göre hem dolar hem de TL bazında daha ucuz hale geliyor. Dedi.

    Arap Baharını Yaşayan Ekonomilere İhracatımız Artış Gösterdi

    Avrupa’daki belirsizliklerin ihracat performansını aşağıya doğru çektiğini belirten Öztrak, artık yeni pazarların ikamesi zorlaştı. Ancak Arap Baharını yaşayan ekonomilerden başta endişe duyduk görülüyor ki Avrupa-Akdeniz-Orta Doğu bölgesinden ihracatımızda ciddi bir artış görülüyor. Tabi ki bu durum özellikle ihracatçılarımızın yeni pazarları bulmakta geçmişteki kriz dönemlerinden de edindikleri deneyim sayesinde oluyor. Dedi.

    Öztrak, özellikle orta doğu bölgesindeki talep artışının ne kadar kalıcı olacağı belli değil. Çünkü onlar da çok ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıyalar. Dedi

    Sanayi Üretimi Düşüyor

    Öztrak, Ekonomi bakanı Cari Açık meselemiz bitmiştir demişti. Cari açıkta çok da ciddi olmasa da aşağıya doğru bir düşüş olduğu doğrudur. Ancak sanayi üretimine baktığımızda 2011 Ocak-Nisan dönemine %14,5 olan artış bu sene %1 indiği görülüyor. Yani sanayi üretiminde çok ciddi bir düşüş var. Dedi.

    Resmi Büyüme Hızı Gerçeği Yansıtmıyor

    Uluslararası kuruluşların tahminlerinin bu yıl ki resmi büyüme hedefi olan %4 ün yakalanamayacağını aktardıklarını belirten Öztrak, verilere göre ilk üç aydaki sanayi üretimindeki artış GSYH’nın aynı dönemine göre %2,5-3 arasında büyüyeceğini gösteriyor. Hükümetin orta vadeli büyüme hızı ise %4.hükümet yetkilileri bu verileri bilmelerine rağmen öngördükleri büyüme hızımızı değiştirmeyeceklerini söylüyorlar. Dedi.

    2011 Yılında Büyümede Dünya II. Değil Dünya 15.si Olduk

    Öztrak Türkiye 2011 yılında %11 büyümeyle Türkiye dünya II. oldu. Ancak Uluslararası Para Fonunun sayfasına girip büyüme hızlarını sıraladığımızda Türkiye’nin 15. Olduğu ortaya çıktı. Onbeşincilik elbette kötü bir sonuç değil. Ancak beni endişelendiren daha önemli bir ayrıntı var.2010 yılında ülke olarak büyüme hızında 12.sıradaymışız. Yani gerilemişiz. Eğer bu yılda %2,3 büyürsek gideceğimiz yer 123.sıra olacaktır. Bu yüzden hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamayız. Dedi.

    Genç İşsizlerimizin Fazlalığı Büyüme Potansiyelinin Kullanılamadığının Göstergesi

    Büyümedeki düşüşün işsizliği yeniden artırmaya başladığını belirten Öztrak, Memleketimizin en önemli sorunu işsizlik. Bu ülkenin en önemli kaynağı bütün dünyanın arayıp ta bulamadığı genç iş gücüdür. Bunu kullanamamak büyük israftır. Eğer genç iş gücüme iş veremiyorsam büyüme potansiyelimi kullanamıyorum demektir. Dedi.

    Öztrak Türkiye’de gençlerin iş gücüne katılım oranı %38,3 bizimde üyesi olduğumuz Uluslararası Kalkınma Teşkilatının ortalaması %47,4.Düşük iş gücü katılım oranına rağmen genç işsizlerimiz bu kadar yüksekse ortada çok ciddi bir sorun var demektir. Dedi.

    Karşılıksız Çek Oranları Arttı

    Karşılıksız çek oranlarında ciddi artışların olduğunu belirten Öztrak Karşılıksız çek,2011 yılının ilk beş ayında 220,080 adet iken bu yılın ilk beş ayında oran 344,196 olduğu görülüyor..Acaba bu durum çıkardığımızı yeni çek yasasıyla ilgili mi oldu yoksa gerçekten ödeme noktasında bir sıkıntımı var.Bu durumun çok dikkatli izlenmesi gerekiyor.Dedi.

    Yeni Ticaret Kanunu Sanayicilere 4,5 Milyar TL Yük Getirecek

    Yeni Türk Ticaret Kanunu’na da değinen Öztrak, Hükümetin yapmış olduğu Türk Ticaret Kanunu bu şekilde kalırsa 2,5 milyarı denetimden olmak üzere, toplamda 4,7 milyar TL bir yükü olacak. Bu rakamı Odalar Birliğinin düşünce kuruluşu tespit etti partimizin ortaya koyduğu bir rakam değil. Yani siz sanayicilerin üzerine bu yıl 4,5 milyar TL lik bir yük binecek. Dedi.

     

    4+4+4 Yanlış Bir Sistem

    Yeni eğitim sistemini de eleştiren Öztrak ,Eğitimde yapılan 4+4+4 sistemi genç iş gücünün yeteneğinin israfı anlamına geliyor.Bugün bütün dünya da eğitimde erken yönlendirirseniz,erken yetenek belirlerseniz çocuklarının gerçek yeteneklerini bulamamayla sonuçlanıyor şeklinde raporlar yayınlıyorlar..Bu yüzden seçmenin mümkün olduğu kadar geç yapılması söyleniyor.Bu bağlamada Fransa Cumhurbaşkanı Fransuva Holland akademik seçmeyi üniversitenin II.sınıfından sonra yaptıracağım diye beyanda bulunmuştu.Dedi.

    Öztrak, CHP olarak sıcak parayla büyüyen hizmet sektörünün öncülük ettiği büyümeye karşıyız. CHP olarak Türkiye’nin farklı bir büyüme stratejisine ihtiyacı olduğunu savunuyoruz. Nitelikli bir büyüme, sanayinin içerisinde önemli bir yer tutması ve halkı kucaklaması ve sürdürülebilir olması gerekir ki 2023 de ortaya konulan 10 ekonomi arasına girebilelim. Dedi.

    Toplantı katılımcıların Faik Öztrak’a soru sormasıyla son buldu.

     
    • Sitemizden en iyi şekilde yararlanmak için çerezler kullanılmaktadır.